آب دادن به گل درتعطیلات
با شروع تعطيلات نوروز بسياري از ما به سفر ميرويم اما نبايد يادمان برود كه گياهان منزلمان نيز فضاي زنده خانهمان هستند و بايد براي نگهداري گياهان خانه خود برنامهريزي كنيم، چون در صورت بيدقتي تنها مدت كوتاهي مهمان ما خواهند بود.
نگهداري از گياهان گلداني و انواع گياهان آپارتماني ميتواند كار بسيار لذتبخشي باشد و به فضاي خانه حال و هواي ديگري بدهد، بنابراين هر كسي با دانستن نيازهاي ابتدايي اين گياهان كه شامل نور، آب و غذاست، ميتواند از آنها نگهداري كند و از اين كار بسيار لذت ببرد.
بيشتر خانوادههايي كه داخل منزلشان گياهان آپارتماني پرورش ميدهند، هنگام تعطيلات و مسافرت همواره نگران آبياري آنها ميشوند. برخي مسووليت آبياري را به همسايهها و يا دوستان و آشنايان ميسپارند؛ ولي بعضي ديگر كه چنين امكاناتي را ندارند يا دوست ندارند اين كار را به ديگران بسپارند، هنگام برگشتن از سفر با گياهاني پژمرده روبهرو ميشوند. از اينرو بهتر است خانوادهها چند روش ساده آبياري گياهان آپارتماني را هنگام سفر بدانند.
استفاده از سطل پر از آب، يكي از روشهاي آبياري گياهان آپارتماني است. سطل يا لگني را پر از آب در آشپزخانه يا حمام روي شيئي پايهدار با ارتفاع حدود 50 سانتيمتر قرار دهيد. گلدانها را دورتادور ظرف پر از آب بپيچيد. پارچهاي نخي به عرض حدود 5 سانتيمتر با فيتيلههاي نخي را آماده كنيد. يك سر آن را از كنار گلدان به داخل خاك فرو كنيد و سر ديگر را در سطل پر از آب قرار دهيد. به اين ترتيب پارچه فيتيله نخي همواره آب را به خود جذب ميكند و آب كمكم به داخل گلدان منتقل ميشود. گردآوردن گياهان در حمام نيز در اين زمينه ميتواند مفيد باشد. پنجرههاي حمام را ببنديد، وان يا ظرف بزرگي را از آب پر كنيد تا رطوبت به حداكثر برسد و بعد تمام گياهان را آبياري كنيد؛ به طوري كه سيراب شوند. سپس آنها را در حمام قرار دهيد. در صورت امكان از لامپ آفتابي يا زرد استفاده نكنيد و درب حمام را ببنديد. رطوبت زياد تعرق را كاهش ميدهد و چراغ سبب ميشود انجام فتوسنتز به صورت محدود صورت گيرد. بيشتر گياهان را ميتوان تا 2هفته در اين شرايط نگاه داشت. تنها عيب اين روش ايجاد شاخه ضعيف روي گياهان قوي به دليل نور كم است كه وقتي گياهان را به محل اصلي بازميگردانيد، ميتوانيد شاخههاي نامطلوب را هرس كنيد.
پيچيدن گياهان در كيسههاي پلاستيكي روش ديگري است كه براي نگهداري گياهان ميتوان استفاده كرد. چون اين كيسههاي پلاستيكي سيستم بستهاي ايجاد ميكنند كه هيچ آبي از داخل آنها از دست نميرود ميتوان براي تعداد زيادي گياه از پوشش پلاستيكي لباس استفاده كرد؛ البته در اين مورد نكات احتياطي بسيار ضروري است.
گياهان زير پوشش را نبايد در معرض نور خورشيد قرار داد؛ زيرا نور خورشيد هواي درون پلاستيك را گرم ميكند و سبب آسيب گرمايي ميشود. اما درخصوص گياهان بزرگ كه نميتوان آنها را درون پوشش پلاستيكي قرار داد، فقط گلدان را بپوشانيد. به اين صورت كه پوشش پلاستيكي را در اطراف طوقه گياه با نوار چسب تا حد امكان سست ببنديد تا پلاستيك از تبخير آب جلوگيري كند و بنابراين بخشي از رطوبت را حفظ كند. اين روش يكي از مطمئنترين روشهاي آبياري گياهان خانگي در هنگام سفر است. با اين روش ميتوان يك ماه بيشتر گياهان را نگهداري كرد.
پوشش دادن با استفاده از مالچ، يكي ديگر از روشهاي نگهداري از گياهان است. گلدان را به طور كامل آبياري كنيد، سپس به قطر 3 تا 5 سانتيمتر مالچ خرد شده در گلدان گياهان آپارتماني بريزيد.
استفاده از ژلهاي نگهدارنده آب نيز ميتواند براي نگهداري گياهان استفاده شود. براي اين كار مقداري ژل را داخل ظرف بريزيد و آب را مرحله به مرحله اضافه كنيد تا ژل به طور كامل از آب اشباع شود.
تا زماني آب اضافه كنيد كه ديگر ژل آب را جذب نكند. مقداري خاك روي گلدان را برداريد و ژل را دورتادور گياه به طور يكسان بريزيد و مجددا خاك را به گلدان برگردانيد.