دانستنی های علمی گل میمون:
گل میمون گیاهی علفی یک ساله، دوساله و چند ساله از گونه های گلدار متعلق به خانواده Antirrhinum می باشد که بومی مناطق اطراف مدیترانه است. این گل در برخی از گون ها به ارتفاع نیم تا یک متر نیز رشد می کند گل ها به صورت متقارن به طول 3 تا 4 سانتیمتر می باشند. عموما گل میمون در مناطق سردسیر به صورت یک ساله پرورش می دهند. از شمال آفریقا در مراکش تا اروپا به پرتغال و جنوب فرانسه و ترکیه و سوریه است. نام مشترک «گل میمون»، سرچشمه از واکنش گل به فشردن گلوی آن، که باعث می شود که "دهان" گل باز شود است. طول گیاه گل میمون و رنگ و اندازه گل در واریته های مختلف متفاوت بوده و همین تنوع این گونه را جزء یکی ازپر استفاده ترین گیاهان در گلکاری قرار میدهد.
خصوصیات گیاهشناسی گل میمون:
گياهان خانواده بارهنگ علفى وبه ندرت علفى هستند. برگهاى آنها متناوب، متقابل و يا قاعدهاى است. گلآذين سنبله مانند، گلها يک جنسى يا دوجنسي است. کاسبرگها تحتانى به تعداد ۴ عدد و به صورت آزاد يا پيوسته میباشند. گلبرگها، پرچمها دورى يا گل تحتانى و شامل ۳ تا ۴ گلبرگ پيوسته است. رنگ گل ها عموما به رنگ های قرمز، صورتی، زرد ،سفید و بنفش می باشند زمان گلدهی این گل از تابستان تا پاییز می باشد. دارای ۴ پرچم و تخمدان ۱ تا ۴ خانهاى با تعداد کمى تخمک هستند. ميوه در اين تيره فندقه و يا کپسول است که بهوسيلهٔ سرپوشى باز است.
ارتفاع این گیاه به 50 تا 100 سانتیمتر بلندی میرسد و به ندرت تا 2 متر قد میکشد. برگ های آن نوک تیز، به طول 1 تا 7 سانتی متر و عرض 2 تا 2.5 سانتی متر گسترده است. گل آن بر روی سنبله بلند تولید میشود. هر گل 3.5 تا 4.5 سانتی متر طول دارد و دارای دو "لب" و متقارن است. میوه آن کپسولی تخم مرغی شکل با قطر 10 تا 14 میلی متر است ، که حاوی دانه های متعدد کوچک است.
گل میمونی از انواع پا کوتاه به شکل تودهای یا در حاشیهها به عنوان بستری از گیاهانی یکساله استفاده میکنند. استفاده از گلهای میمون ساقه بلند در باغ گلهای شاخه بریده برای دسته گلهای تازه و در باغ های کلبهای مناسب می باشد.
آفات و بیماریهای گل میمون:
گلهای میمون مستعد زنگ هستند، زنگ یک بیماری قارچی است و به صورت لکههای مایل به قهوهای بر روی برگ پدیدار میشود، بهترین راه برای جلوگیری از این بیماری این است که آنها را به صورت یکسالهها پرورش دهید.
آفت شته نیز معمولاً روی شاخه های جوان بچشم میخورد که میتوانید با استفاده از سمومی که در بازار موجود است نسبت به سمپاشی اقدام نمایید.
شاها را در فصل بهار خریداری کنید یا خودتان 6 تا 8 هفته قبل از پایان یخبندان در فضای بسته، کشت دانهها را آغاز کنید. پس از آخرین یخبندان دانه را مستقیما در خاک باغ که قبلا آماده کردهاید، بکارید. در فصل گرما آنها را آبیاری کنید. گل میمون را در گلدان نیز میتوان پرورش داده و نسبت به زمان کاشتن بذر در فصول مختلف در گلخانه به گل می نشیند.
شرایط محیط رشد و نگهداری گل میمون:
گل میمون به محیطی با نور مستقیم خورشید نیمروزی، خاک خوب با زهکشی بالا و همچنین آبیاری متوسط نیاز دارد. قبل از کاشت بذر و یا نشا می بایست خاک باغچه را کاملا شخم زده و با کود پوسیده دامی و یا کمپوست تقویت می کنیم در صورتیکه خاک کاشت از زهکش مناسب برخوردار نباشد با اضافه کردن ماسه و یا شن به زهکش بهتر خاک کمک می کنیم . برای کاشت بذر و یا گیاه جوان فاصله بین دو گیاه را در حدود 20 تا 25 سانتیمتر از یکدیگر در نظر بگیرید. بعد از کاشت گیاه جوان باغچه را آبیاری نمایید.
تکثیر گل میمون:
برای کاشت بذر گل میمون در منزل می بایست از 6 تا 10 هفته قبل از پایان فصل زمستان نسبت به کاشت بذر اقدام نمایید تا در فصل بهار نشاهای جوان را به محیط بیرون منتقل نمایید. برای کاشت بذر، سینی نشا و یا بستر کاشت را از مخلوطی از خاک برگ و خاک باغچه آماده کرده و سپس بذرها را بر روی خاک گذاشته وبا دست به آرامی به سطح خاک فشار می دهیم . بذرها برای جوانه زنی نیاز به نور دارند سطح خاک را با اسپری مرطوب کرده و دمای محیط را بین 15 تا 20 درجه تنظیم می کنیم. معمولا بذر ها بین 10 الی 14 روز جوانه می زنند بعد از 4 تا 6 برگی شدن گیاهان جوان می توان به محیط باز منتقل کرد.
نحوه کاشت بذر گل میمون و پرورش آن:
برای کاشت مستقیم بذر نیز می تواندر آخرین روز های زمستان و بر طرف شدن خطر سرمازدگی بصورت مستقیم بذرها را در باغچه در مکانی با تابش مستقیم نور خورشید و در خاک مناسب کشت نمایید.